Tarım Bilimleri

UKÜ’li Tarım Fakültesi öğrencileri saha incelemesinde bulundular

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi lisans öğrencileri Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Türkmenköy İstasyonu’na teknik gezi gerçekleştirdi.  

UKÜ Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Yardımcısı, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahsen Işık Özgüven tarafından organize edilen gezide, ılıman iklim meyve türleri ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi alınarak, yerinde incelemelerde bulunuldu. 

Özgüven, öğrencilerin gezi kapsamında bir bölgede hangi tür ya da çeşidin yetiştirilmesinin mümkün olup olmayacağı konusunda ekolojinin önemli olduğuna dair bilginin ağaçların gelişme dönemlerini gözlemleyerek incelediklerini belirterek, “Öğrencilerimiz bu sayede sınıflarda aktardığımız teorik bilgileri sahada gözlemleme ve inceleme fırsatı elde ettiler” ifadesini kullandı. 

Öğrencilerin aynı türe ait olmasına rağmen, bazı çeşitlerin neden çiçek açtığı ve bazılarının ise hala dinlenme döneminde olduğunu da inceleme şansı elde ettiklerini işaret eden Özgüven, bu bağlamda tarımda ekolojinin ne kadar önemli olduğunun vurgulandığını dile getirdi. 

Özgüven, öğrencilere ayrıca soğuklama ihtiyacı karşılanamayan çeşitlerin fizyolojik olarak ilgili bölgede yetiştirilemeyeceğine dair bilgilendirme yapıldığını aktararak, bu bağlamda adanın ılıman iklime sahip olması nedeniyle üretim modeli olarak erkenci çeşitlere yönelmenin ekonomik anlamda önemli olduğunu kaydetti. 

Erkenci üretimin adanın turistik cazibe merkezi olması açısından agro-eko-turizmin ön plana çıkarmasının önemine de dikkat çeken Özgüven, “Öğrencilerimiz için bu tür teknik geziler hem kişisel kariyerleri hem de sosyal olarak ilişkileri açısından çok yarar sağlıyor” şeklinde konuştu.