Sağlık Bilimleri

UKÜ’den afet sırasında sağlık hizmetleri eğitimleri

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu, İlk ve Acil Yardım Programı tarafından Kahramanmaraş merkezli depremde Adıyaman İsias Otel’deki arama-kurtarma çalışmalarında görev alan KKTC’li kurtarma ekibine Afetlerde Sağlık Hizmetleri ve Medikal Arama Kurtarma Koordinasyon eğitimi verildi.

UKÜ Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Salih Angın, afetlerin toplumun tamamı veya belli kesimleri için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar doğuran, normal hayatı ve insan faaliyetlerini durduran veya kesintiye uğratan olaylar olduklarını anımsatarak, deprem ya da benzeri afet olaylarında kamu imkânlarının kısıtlı kaldığı ve yüksek sayıda vatandaşın etkilendiği durumlarda sağlık hizmetlerinin bir plan ve koordinasyon içinde olmasının önemli olduğunu kaydetti.  

Söz konusu koordinasyonun sağlanmadığı durumlarda sağlık hizmetlerinin herkese tam ve eşit olarak ulaşamayacağına dikkat çeken Angın, “Ayrıca afet sonrası meydana gelen yıkımda kaybolan ya da enkaz altında kalan yaralıların kurtarılmasında uluslararası standartlarda arama kurtarma teknikleri planlanmalıdır. Bu planlamalar ikincil yaralanmaları engellediği gibi yaralının sağ salim kurtarılması için gereklidir” dedi. 

Angın, ülkede meydana gelecek herhangi bir afet durumunda afete hazır olmak amacıyla UKÜ İlk ve Acil Yardım Programı ile Hemşirelik Programı eğitmenlerinin Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Birliği koordinasyonu ile 6 Şubat depremine KKTC’den gidenler arasında yer alan 16 hemşire ve 1 paramediğe  ‘Afetlerde Sağlık Hizmetleri ve Medikal Arama Kurtarma Koordinasyon Eğitimi’ verdiğini vurgulayarak, “Eğitimde KKTC Afet Profili, afet öncesi hazırlık planları, afet anında müdahaleler ve afet sonrası rehabilitasyon çalışmaları hakkında bilgilendirme yapıldı” şeklinde konuştu. 

Eğitimde, UKÜ Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Hatice Sütçü ile Yrd. Doç. Dr. Nurcan Bilgiç’in yanı sıra Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı Öğretim Görevlisi Kadir Çekiç ve Türkiye’den Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi eğitmenlerinin yer aldığını aktaran Angın, Acil Durum Hastanesi’nde yapılan eğitimde aynı zamanda ileri düzey infüzyon uygulamaları, Temel Yaşam Desteği ve Arama-Kurtarma tatbikatı yapıldığını da açıkladı.