Genel

UKÜ’de “Fısıltılı Tepe” Filminin Galası Gerçekleşti

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), yapay zeka ile üretilen ilk uzun metraj korku filmini Fısıltılı Tepe’nin galasına ev sahipliği yaptı. Açılış konuşmalarını KKTC Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Dr. Çağın Zort, KKTC Kültür Dairesi Müdürü Şirin Zaferyıldızı Zaimağaoğlu, UKÜ İletişim Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Dilan Çiftçi, Yazar Şafak Yolcu ve Yönetmen Dr. Müge Günay’ın yaptığı Fısıltılı Tepe galasında, filmin dünyada bir ilk olma özelliğini taşıdığının da altı çizildi.

Etkinlikte konuşan Dr. Çağın Zort, Fısıltılı Tepe filminin, kültür ve sanat adına önemli bir adım olduğunu belirterek, “Kültür ve sanat adına, edebiyat adına çok güzel bir güne şahitlik ediyoruz” dedi. Filmin yazarına teşekkür eden Zort, “Bu filmin ortaya çıkabilmesi için bir eser gerekiyordu. Öncelikle Şafak Yolcu’yu bu eserinden ötürü kutluyorum” ifadelerini kullandı. Kültürel mirasa sahip çıkmanın toplumların ilerlemesindeki önemine dikkat çeken Zort, “Toplumlar, millet olma özelliğini kendi kültürel mirasına sahip çıkarak elde eder” şeklinde konuştu.
KKTC Kültür Dairesi Müdürü Şirin Zaferyıldızı Zaimağaoğlu ise Türkiye Cumhuriyeti Turizm Bakanlığı ile yürütülen iş birliği çerçevesinde sinema alanında önemli projelerin hayata geçirileceğini belirterek, KKTC’li sinemacıların uluslararası alanda yer edinmeleri için Kültür Dairesi olarak desteklerinin süreceğini ifade etti.

UKÜ İletişim Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Dilan Çiftçi, Fısıltılı Tepe’nin Güney Kore’de düzenlenen Jeju Global AI Film Festivali seçkisine katılmaya hak kazandığını belirtti. Filmin tamamen yapay zeka teknolojileri ile üretildiğini söyleyen Çiftçi, teknolojinin sınırlarını zorlayan bu yapımın yönetmeni Dr. Müge Günay’ı cesur ve yenilikçi çalışmaları için tebrik etti. UKÜ’nün bu öncü projeye ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu dile getiren Çiftçi, yaratıcı ekibe teşekkür etti.

Filmin yönetmeni Dr. Müge Günay, Fısıltılı Tepe’nin dünya sineması için bir ilk olduğunu vurgulayarak, “Hem bizim için hem de dünya için bir ilk. Ayrı bir heyecanımız var. Bugün bizlerle bu heyecanı paylaştığınız için teşekkür ederiz” dedi. Gerçek bir hikâyeden uyarlanan filmin yalnızca son on beş dakikasının kurguya dayandığını aktaran Günay, projede Gen 2 ve Gen 3 teknolojilerinin kullanıldığını, senaryonun ChatGPT ile yazıldığını, senaryodan alınan promptların görselleştirilerek videoya dönüştürüldüğünü belirtti. Günay, “Dünyada yapay zeka teknolojisinin filmler üzerinde hâlâ 15 dakika civarında kullanıldığını görüyoruz. 63 dakikalık bu film bizim yedi ayımızı aldı” dedi. Filmin üç kez baştan üretildiğini söyleyen Günay, karakterlerden mekânlara, seslerden efektlere, afişten müziğe kadar tüm unsurların tamamen yapay zeka ile üretildiğini ifade etti.

Yazar Şafak Yolcu ise konuşmasında, filmin uyarlandığı Tepenin Bekçileri adlı kitabı gerçek bir hayat hikâyesinden esinlenerek kaleme aldığını belirtti. Bu kitabı yazarken böyle bir projeyi hayal etmediğini dile getiren Yolcu, “Günün birinde dünyada bir ilke ilham olması benim için büyük bir gurur, büyük bir sevinç” dedi. Yolcu, “İnsan arkasında bir şey bıraktığı zaman ölümsüz oluyor. Bir şeyler bırakabildiğimizi umuyorum” ifadelerini kullandı.