Diş Hekimliği

Dünya’da yaklaşık 2 milyar insan kalıcı diş çürüklerine sahip

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lale Taner Dünya Sağlık Örgütü’nün 2024 verilerine göre ağız hastalıklarının yaklaşık 3,5 milyar insanı etkilediğini belirterek, “Dünya’da yaklaşık 2 milyar birey kalıcı diş çürükleri ve 514 milyon çocuk da süt diş çürüklerine sahiptir” ifadesini kullandı. 
Ağız Diş Sağlığı Haftası içerisinde yer alan Diş Hekimliği Günü kapsamında konuşan Taner, “Ağız ve diş sağlığı konusunda diş hekimliğinin önemini vurgulamak ve toplumsal bilinci arttırmak amacıyla her yıl 22 Kasım’da kutlanan özel bir gündür” dedi. 
Prof. Dr. Taner, diş hekimliği eğitiminin teknoloji ve tıbbi gelişmelerle birlikte sürekli olarak gelişen, yoğun teorik ve pratik eğitimlerin zorunlu olduğu bir müfredat eğitimi olduğunu aktararak, “Ağız Diş ve Çene Cerrahisi, Endodonti, Restoratif, Oral Diagnoz, Ortodonti, Pedodonti, Periodontoloji, Prtotez dalları olmak üzere uzmanlık eğitimi gerektiren bir alandır” bilgisini paylaştı. 
Düzenli ağız ve diş bakımlarını pratisyen ve uzman diş hekimlerine yaptıran hastaların hem sağlıklı bir gülümsemeye sahip olduklarını hem de genel sağlıklarını koruyabildiklerini dile getiren Taner, yetersiz ağız sağlığının ise direk yol açabileceği diş çürükleri, diş eti hastalıkları ve ağız kanserleri yanı sıra diyabet, kalp hastalıkları, olumsuz gebelik sonuçları, felç ve solunum rahatsızlıkları riskleri bulunduğunu anımsattı. 
Dekan Taner, sağlıklı olmanın bütünsel bir yaklaşım içerdiğini belirterek, bütün beden sağlığının ağız ile direk bağlantısı olduğunun altını çizdi. Koruyucu, durdurucu tedavilerle önlenebilen ve düzeltici tedavilerle de en sağlıklı koşullara getirilebilen diş hekimliği uygulamalarının önemini vurgulayan Taner, ağız ve diş sağlığının sadece estetik olarak değil, aynı zamanda sağlıklı bir yaşamın da anahtarı olduğunu söyledi. 
Sosyal ilişkilerde ve bireyin özgüveninin desteklenmesinde de genel sağlığın yanı sıra ağız ve diş sağlığının önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Taner, “Güzel bir gülüş dişlerimizin korunmasıyla mümkündür. Her yaştan insanın bu konuda bilinçlenmesi, yaşam kalitesini yükseltmek için oldukça önemlidir” dedi. 
Taner son olarak, şeker tüketimi, tütün ya da alkol kullanımı, kötü ağız hijyeni ve insan papillomavirusünün (HPV) genel sağlık sorunlarına yol açtığını da kaydederek, bunların aynı zamanda birçok bulaşıcı hastalığın seyrinde de önemli bir rol oynadığını ve uzak durulması gerektiğini dile getirdi.