Kampüs

COVID-19 Virüsü ile Enfekte Olan Hastalarda Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özge Özalp, COVID-19’un solunumsal, fiziksel ve psikolojik işlev bozukluğuna yol açan, oldukça bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonu olduğunu kaydederek, bu konuda izolasyon, tanı, tedavi, koruyucu önlemler ve rehabilitasyon gibi hastalıkla ilişkili önemli hususların multidisipiliner olarak uygulanmasının önemli olduğunu ifade etti.

CIU News Full Width Default Image

Yrd. Doç. Dr. Özalp, COVID-19 hakkında yetişkinlerde gün geçtikçe daha detaylı bilgilere ulaşıldığını ve klinik deneyimlerin birikimi ile bu salgının yönetiminde fizyoterapi ve rehabilitasyonun önemli olduğuna dikkat çekerek, “Pulmoner rehabilitasyon, COVID-19 nedeniyle enfekte olan ve hastalık dönemini atlatarak iyileşen hastalarda uygulanabilecek önemli bir fizyoterapi ve rehabilitasyon yaklaşımdır.” dedi.

Pulmoner rehabilitasyonda özellikle COVID-19 nedeniyle hastanede yatan hastalar için temel amacın nefes darlığı, anksiyete ve depresyon semptomlarını azaltmak, fiziksel fonksiyonu iyileştirmek/korumak, gelişebilecek komplikasyonları önlemek, eğer oluştu ise azaltmak ve yaşam kalitesini artırmak olduğunu dile getiren Özalp, öte yandan durumu kritik veya ağır seyreden hastalar için pulmoner rehabilitasyon yapılmasının önerilmediğine de vurgu yaptı.

Yrd. Doç. Dr. Özalp, hekimler tarafından yapılan değerlendirme ve yakın izlemler ışığında pulmoner rehabilitasyona uygun olan hastaların belirlenmesi sonrasında solunum egzersizleri, havayolu temizleme teknikleri, pozisyonlama, mobilizasyon ve egzersiz uygulanabilen fizyoterapi yöntemlerinin gerçekleştirildiğini belirterek, COVID-19 nedeniyle izole edilen hastalarda ise pulmoner rehabilitasyonun, eğitim videoları, basılı-görsel materyaller, uzaktan konsültasyon yolu ile yapılabildiğinin altını çizdi.

COVID-19 salgını nedeniyle sağlık hizmetlerine duyulan ihtiyacın artması ile multidisipliner yaklaşımın önem kazandığını kaydeden Özalp, bu konuda yapılan fizyoterapi yöntemlerinden biri olan pulmoner rehabilitasyonun sağlığı geliştirmede önemli uygulamalar arasında oluduğunu sözlerine ekledi.