Kampüs

Bağışıklık Sistemini Güçlü Tutmanın Yolları

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ)  Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldal Mehmetçik, corona virüs başta olmak üzere enfeksiyonların arttığı son günlerde bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemli olduğunu kaydederek, bağışıklık sistemini güçlendirmek için hangi vitaminleri almamız gerektiği konusunda bilgi verdi.

CIU News Full Width Default Image

Bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasının düzenli ve dengeli beslenmeye dayandığını söyleyen Mehmetçik, “Vücudun su dengesini sağlayan kalsiyum bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Süt ve süt ürünleri sadece protein değil, aynı zamanda kalsiyum içeriği sayesinde de kilo kontrolü sağlıyor. Süt, yoğurt, kefir, ayran, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi gıdalar proteinin en iyi kaynaklarıdır.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Mehmetçik, düzenli uykunun bağışıklık sistemini güçlü tutmak açısından önemine de dikkat çekerek, günlük 6 saatten az uyuyan kişilerde günlük 7 saatten fazla uyuyan kişilere oranla soğuk algınlığına yakalanma ihtimalinin 4,2  kat daha fazla olduğunu belirtti.

Stresin bağışıklık sistemini düşüren önemli bir unsur olduğunu dile getiren Mehmetçik, corona virüs hakkındaki endişelerin, okulların tatil olmasının, seyahat kısıtlamalarının ve diğer bir çok faktörün strese yol açtığını, bundan dolayı endişe seviyesini kontrol ederek stresle mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Mehmetçik, bağışıklık sistemi için D vitamininin önemli bir rolü olduğunu, insan vücudunun virüs ve bakterileri öldüren antimikrobiyal proteinleri üretmek için D vitaminine ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Vücudun yeterli derecede D vitamini üretememesi durumunda virüs ve bakterilerle mücadelede zayıf kaldığını hatırlatan Mehmetçik, “Güneş iyi bir D vitaminidir. D vitamini balık (özellikle somon), yumurta ve süt ürünlerinde bulunur.” dedi.

Mehmetçik, bağışıklık hücrelerinin mikroplarla mücadele ederken A vitaminine ihtiyaç duyduğunu aktararak, süt, tereyağı, peynir, yumurta ve karaciğerde bolca A vitamini bulunduğunu hatırlattı. Çinkonun da vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren önemli minerallerin başında geldiğini söyleyen Mehmetçik, et ve peynirin yanında kuru baklagiller, deniz ürünleri ve sert kabuklu kuruyemişlerin hastalıklara karşı korunmada faydalı  olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Mehmetçik, vücudun bağ dokusunun sağlığının korunmasında C vitamininin önemine vurgu yaparak, “C vitamini aynı zamanda bir antioksidan görevi gören, suda çözünen bir vitamindir. Vücudunuzun gerekli malzemeleri muhafaza etmek için günlük olarak C vitamin içeren gıdalar tüketilmelidir.”  dedi. Vücudun kendi başına C vitamini üretemediğini ve saklayamadığını da kaydeden Mehmetçik, bu nedenle günlük beslenmede C vitamini içeren meyve ve sebzeye yer verilmesi tavsiyesinde bulundu.