Eğitim

23 Nisan egemenliğin tek kişiden halk iradesine geçtiği gündür

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Belgin Parlakyıldız 23 Nisan tarihinin önemine işaret ederek, “Bugün meclisin açılmasıyla egemenliğin tek kişiden halk iradesine geçtiği gündür” ifadesini kullandı.

Yrd. Doç. Dr. Parlakyıldız, Mustafa Kemal Atatürk’ün 23 Nisan’ı sadece Türk çocuklarına değil, dünya çocuklarına da bayram olarak hediye ettiğini anımsatarak, dünyada çocukların sahip olduğu tek özel günün bugün olduğunu kaydetti.

Birinci Büyük Millet Meclisi’nin 23 Nisan 1920 tarihinde açılması ile Türk halkının egemenliğini ilan ettiğini belirten Parlakyıldız, “Atatürk bugünü sadece çocuklara armağan etmekle kalmadı, ayrıca 1933 yılından itibaren çocukları kısa süreliğine makama kabul etme geleneği de başlattı. Bu gelenek günümüzde hala yerini koruyarak sürdürülmeye devam ediliyor” ifadesini kullandı.

Yrd. Doç. Dr. Parlakyıldız, çocuklara armağan edilen tek evrensel bayram olma özelliği taşıyan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın aynı zamanda Türkiye Cumhuriyet’inin dünya çocuklarına olan sevgi, kardeşlik ve güvenin de bir göstergesi dile getirdi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün çocukları ülkenin geleceği ve gururu olarak gördüğünü de belirten Parlakyıldız, “Atatürk’ün çocuklarının ‘23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı büyük coşkuyla kutluyorum” dedi.