Meslek Yüksekokulu

Bilgisayar Programcılığı

Süre 2 Yıl
Başvur
bilgisayar-programciligi-programi bilgisayar-programciligi-programi bilgisayar-programciligi-program-sayfasi

Program Hakkında

Programda öğrenciler; yeni teknolojileri verimli bir biçimde kullanmayı öğrenirken, teorik bilgiler yanında, uygulama becerileri de kazanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda proje bazlı öğretim müfredatı, yoğun laboratuvar çalışmaları ve sanayi deneyimine sahip uzman öğretim elemanları öğrencilere gerekli danışmanlığı sağlamaktadır. İki yıllık eğitim formatında hazırlanmış program, teorik ve uygulamalı derslerden oluşmaktadır. Uygulamalı kısımları artırılmış bigisayar ve yazılım derslerinde lisans düzeyine eş değer eğitim verilmektedir. Amaç, öğrencinin gerekli bilgi ve becerileri kazanarak iş hayatına atılmasını sağlamaktır. Program kapsamında; veri tabanı yönetimi, internet programlama, nesneye yönelik programlama gibi temel derslerin yanı sıra, serbest ve teknik seçmeli dersler de bulunmaktadır. Öğrenciler, uygulama ağırlıklı bu programda zorunlu staj yaparak ve profesyonel uygulamalara katılarak mezuniyete hazırlanmaktadırlar.

Eğitim Olanakları

Her öğrencimize ders seçimlerinde yol gösterecek ve her türlü eğitim/öğretim sorunları ile ilgilenip yardımcı olabilecek akademik danışmanlık hizmeti, programımıza kayıt oldukları andan itibaren verilmeye başlamaktadır. Program öğrencilerinin uygulamalı eğitimleri, öğretimleri ve araştırmaları güncel teknoloji ile donatılmış, yazılım ve donanım alanlarında diğer destek ekipmanlarını da bulunduran çeşitli laboratuvarlarda gerçekleştirilmektedir. Böylece öğrencilere, teorik bilgilerini uygulama fırsatı da verilmektedir. Laboratuvarlar, ders faaliyetleri ve uygulama çalışmaları dışında, öğrenciler tarafından öğrenimlerini destekleme ve araştırma amaçlı olarak da kullanılabilecek programla ilgili kitaplar üniveristemizin kütüphanesinde mevcut olmakla birlikte çevrim içi erişim olanağı sunan, bilgiye ulaşma olanakları sağlayan birçok veri tabanları üniversitemizin öğrencilerine açıktır. Bunlara ek olarak, ders stajı (öğrencilerin bir şirkette 30 gün boyunca çalıştıkları yaz eğitimi), sektör uzmanları ile görüşmeler ve tartışmalar içeren seminerler öğrencilere çeşitli öğrenim olanağı sağlayıp bilgilerini uygulamalarına yardımcı olmaktadır.

uku-bilgisayar-programciligi

Kariyer Alanları

Programımızın temel amacı, günümüzün küreselleşmiş ve sayısallaşmış dünyasındaki işletmelerin ve hizmet sektörünün talep ettiği, ileri düzeyde becerilere sahip, bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında donanım ve yazılım projelerinde çalışabilecek, gerektiğinde araştırma-geliştirme yapabilecek, görev ve sorumluluklarını başarı ile yerine getirebilecek teknik insan kaynaklarını yetiştirmektir. Mezunlarımızın sadece bilgisayar ve bilgi teknolojileri ile ilgili sektörlerde değil, hemen hemen her sektörde kariyer olanakları bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır; ilgili alandaki lisans bölümlerine devam edebilmek, bilgisayar programcılığı, web tasarlamak ve programlamak, veri tabanlarını oluşturmak ve yazılımlarını güncellemek, bilgisayarın kurulumunu ve bakımını içeren teknik servislerini yapmak, bilgisayar ağlarının kurulumunu ve bakımını yapmak, mobil cihazlar için uygulamalar geliştirmek, nesne tabanlı analiz ve tasarım geliştirmek, proje geliştirmek.

İletişim

Meslek Yüksekokulu
Bilim ve Teknoloji Merkezi, ST256
Tel: +90 392 671 1111 Dahili:2751
Yüksekokul E-posta: secretary-voc@ciu.edu.tr
Müdür E-posta:mnat@ciu.edu.tr

Zorunlu Dersler

Birinci Dönem
BİLGİSAYARA GİRİŞ

Ders Kodu

COMP101

Kredi

3

Teorik Saat

2

Pratik Saat

2

AKTS

6
İNTERNET PROGRAMLAMA

Ders Kodu

COMP131

Kredi

3

Teorik Saat

3

Pratik Saat

0

AKTS

7
Bu dersin temel amacı öğrencilere en başından başlayarak bir web sitesi nasıl yaratılır onun geniş bir tarifini yapmaktır. Ders internete hızlı bir giriş ile başlayacak ve devamında öğrenciler XHTML kullanarak web sayfası tasarlamayı ve bunu yaparken resim, sekme, liste, tablo form eklemeyi öğrenecek, CSS kullanarak XHTML tag’ları ile yaratılan sayfaları belirli bir standart çerçevesinde uygulamaya koyacak, güçlü bir dil olan JavaScript kullanarak da nesne modelleri, kontrol deyimleri, pop-up pencereleri, diziler, fonksiyonlar, kurucular ve desen eşleştirme gibi farklı eklentilerle destekleyeceklerdir. Tasarlanacak olan tüm web sayfaları öğrenciye el alışkanlığı kazandırmak amacı ile basit bir metin editörü kullanarak kodlanmış olacaktır.
BİLGİ GÜVENLİĞİ VE GÜVENCESİ

Ders Kodu

COMP172

Kredi

3

Teorik Saat

3

Pratik Saat

0

AKTS

7
Bilgi güvenliği bilginin tehlikelerden uzak kalma durumu iken Bilgi Güvencesi (IA) ise bilginin risk yönetimi ve zarardan korumaktır. Bilgi güvenliği ve güvencesi bilgisayar güvenliği, haberleşme güvenliği, operasyon güvenliği ve fiziksel güvenliği konularını kapsar. Bu dersin temel amacı bilgi güvenliği modellerinin gelişmekte olan ve güvenlik görevleri yerine planlama yardımcı olabilir. Bilgi güvenliği modellerinin ve uygulamalarının temel kavramlarını öğrenmektir. Tabii örgütsel Bilişim Güvenliği ve Risk Yönetimi ile ilgili donanım, yazılım, süreçler, iletişim, uygulamalar, politika ve prosedürleri ele alınacaktır. işlenecek konular Fiziksel güvenlik, VPN, SSL, Kriptografi, Dijital Adli Tıp, dijital imza içerir.
OKUMA VE YAZMA BECERİLERİ-I

Ders Kodu

ENGL141

Kredi

3

Teorik Saat

2

Pratik Saat

2

AKTS

4
Bu ders, öğrencilerin dinleme, konuşma, okuma ve yazma ve çalışma becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ders, kontrollü aktiviteler aracılığı ile öğrencilerin iletişim becerilerini geliştirmeye fırsat sunmakta ve öğrencileri eğitim dili İngilizce olan müfredatları takip edebilmeleri için gerekli olan temel çalışma becerileri ile donatmayı hedeflemektedir. Ders, ayrıca, öğrencilere yeni edinilen bilgileri süzgeçten geçirme ve bu edinilen yeni bilgileri yeni durumlara nasıl uygulayabileceklerini öğrenme ve eleştirel düşünme için gerekli olan soru sorma becerilerini geliştirme fırsatı sunmaktadır. Buna ilaveten, bu ders öğrencilerin çeşitli okuma parçalarını gözden geçirerek anlamalarını kolaylaştırmak için ana fikir bulma, detayları ana fikirden ayırt etme gibi gerekli olan farklı stratejileri öğrenmelerini mümkün kılmaktadır.
TEMEL MATEMATİK

Ders Kodu

MATH107

Kredi

2

Teorik Saat

2

Pratik Saat

0

AKTS

4
Bu ders eczacılık, mimarlık, uygulamalı bilimler ve iletişim gibi çeşitli fakültelerdeki öğrencilere yöneliktir. Dersin amacı öğrencilere matematiğin temel ilkelerini tanıtmaktır. Bu dersin konuları gerçek sayılar sistemine girişten başlayarak, eşitsizlikler, eşitsizlik çözümleri ve uygulamaları ile devam edmektedir. Bu derste dikdörtgen koordinat sistemleri, Pisagor teoremi, XY düzlemi üzerinde iki nokta arasındaki uzaklık, eğim ve Orta Noktanın bulunması da incelenmektedir. Bunları anlayarak, öğrenciler doğrusal denklemleri çözebilir ve düz çizgi denklemlerini de belirleyebilir. Fonksiyonlar, fonksiyon çeşitleri, fonksiyonun tanım ve görüntü kümeleri, fonksiyonların grafik gösterimi gibi konular da bu derste tartışılmaktadır. Bu derste anlatılan konuların daha iyi pekiştirilebilmesi için fakültelerle ilgili uygulamalar ve örnekler verilmektedir.
TÜRK DİLİ

Ders Kodu

TREG100

Kredi

0

Teorik Saat

2

Pratik Saat

0

AKTS

2
Bu ders, dil ve anlatım gibi temel konuları inceler. Dersin ilk yarısında dil ve dille ilgili teorik alt zemin oluşturularak Türkçe imla kuralları öğretilir. Anlatım bozuklukları ve metin tamirinin ardından dersin ikinci yarısına geçilir. Dersin ikinci yarısında ise formal yazılar, özgeçmiş, dilekçe, köşe yazılarının dil ve üslup açısından değerlendirilmesi, yazılı anlatım türleri ve uygulama; Türkçe yapım ve çekim ekleri uygulamaları; Türkçe gramer yapısı; Türkçenin ses özellikleri gibi konular işlenir.
TÜRKÇE

Ders Kodu

TURK100

Kredi

0

Teorik Saat

2

Pratik Saat

0

AKTS

2
Bu ders, kendi ihtiyaçlarını Türkçe’yi kullanarak belirtmek isteyen yabancı öğrencilere Modern Türkçe hakkında kısa bilgiler sunmaktadır. Bu derste, öncelikle Türkçe ve İngilizce alfabeleri arasındaki farklar, özellikle İngilizce alfabede bulunmayan Türkçe harfler ve tüm harflerin telaffuzu, Türkçe’deki temel dilbilgisi ve cümle yapıları irdelenmektedir. Buna ek olarak, gerekli dilbilgisi ve kelime bilgisi farklı durumlarda şekillenen günlük hayata ilişkin aktivitelerle geliştirilecektir. Kendini Türkçe dilini kullanarak tanıtma, birilerini selamlama, iyelik sıfatlarını kullanarak sahip oldukları nesnelerden bahsetme, geniş zamanı kullanarak olumlu, olumsuz ve soru cümleleri oluşturma, saatleri söyleme, kendi zaman çizelgeleri hakkında konuşma, nesnelerin yerini tarif ederken işaret zamirlerini kullanma, aile üyelerine ilişkin kelimelere aşina olma konuları bu ders çerçevesinde öğrenciye kazandırılacaktır.
İkinci Dönem
BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNİN TEMELLERİ

Ders Kodu

COMP102

Kredi

3

Teorik Saat

3

Pratik Saat

0

AKTS

7
Bu ders, çağdaş bilgi sistemlerini öğrencilere tanıtmak ve bu sistemlerin küresel örgütler boyunca nasıl kullanıldığını göstermek için tasarlanmıştır. Bu dersin odağında bilgi sistemlerinin başlıca parçaları olan insan, yazılım, donanım, veri ve iletişim teknolojileri ve nasıl bu bileşenlerin entegre olup rekabet avantajı oluşturduğunu kavramaktır. Derste işlenecek temel ve gerekli konular; bilgi sistemlerinin günümüzde nasıl ve neden kullanıldığı, kuruluşların bilgi sistemlerini kullanarak nasıl rekabet avantajı yakaladıkları ve ayakta kalabilmek için bu sistemlere gereksinimleri, donanım, yazılım, telekomünikasyon ve ağları, internet, intranet, extranet, very tabanı sistemleri, elektronik ve mobil ticaret, kurumsal sistemler gibi bilgi temel teknolojileri kavramları, karar destek sistemleri ve bilgi yönetimidir.
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

Ders Kodu

COMP112

Kredi

4

Teorik Saat

3

Pratik Saat

2

AKTS

7
Bu ders problemlere algoritmik çözümler üretmek amacıyla esas ve temel programlama yapılarını ve tekniklerini C ++ programlama dilini kullanarak tanıtmak amacıyla tasarlanmıştır. Dersi tamamlayan öğrenciler, spesifik olarak problemleri algortitma - akış şemaları ve sözde kodları -, veri tipleri, aritmetik ve mantık operatörleri, kontrol deyimleri (if, if / else, switch case), döngü deyimleri (while, for, do / while), standart fonksiyonları, rastgele sayı üretimini ve bunların kullanım alanlarını, kullanıcı tanımlı fonksiyonları, küresel ve yerel değişkenleri, dizileri, diziler üzerinde arama algoritmalarını ve işaretçileri kullanarak çözmeyi öğrenecekler.
OKUMA VE YAZMA BECERİLERİ-II

Ders Kodu

ENGL142

Kredi

3

Teorik Saat

2

Pratik Saat

2

AKTS

4
Bu ders, ENG 101 kodlu dersin devamı niteliğindedir. Ders öğrencilerin dinleme, konuşma, okuma, yazma ve çalışma becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Derste, venn şeması kullanılarak karşılaştırma ve kıyaslama, komposizyon yazımı desteklenmektedir. Buna ek olarak, kompozisyon yazımı için gerekli bağlaçların öğrenilmesi dersin amaçlarındandır. Ayrıca, öğrenciler derste fikir ve olgusal gerçek cümleler arasındaki farkı ve karşı görüş ve onu çürütmek için kullanılan cümlelerin nasıl yazıldığını öğrenerek, dört paragraflık eleştirisel komposizyon yazabileceklerdir. Böylece, öğrenciler karşılaştırma ve kıyaslama komposizyonu ile eleştirisel komposizyonun farkını ayırt edebileceklerdir. Ayrıca, öğrenciler istenilen konularda sunum tekniklerini kullanarak, sunum yapacaklardır. Buna ilaveten, bu ders öğrencilerin çeşitli okuma parçalarını okuyarak özetleyebilme ve okuma stratejilerini kullanarak, parçadan sonuçlar, anlamlar çıkarmaları hedeflenmektedir.
SERBEST SEÇMELİ

Ders Kodu

FREEXX1

Kredi

3

Teorik Saat

3

Pratik Saat

0

AKTS

6
SERBEST SEÇMELİ
MEDENİYET TARİHİ

Ders Kodu

HIST100

Kredi

0

Teorik Saat

2

Pratik Saat

0

AKTS

2
Bu dersin amacı tarih boyunca gelişen medeniyetleri ana hatlarıyla anlamak ve anlamlandırmaktır. Uygarlık, tarih ve tarih öncesi gibi kavramlar tartışıldıktan sonra, derste ilk uygarlıkların ortaya çıkmasını zorlayan koşullar ve bu koşulların insanlığın gelişmesindeki etkileri de incelemektedir. Derste esas olarak, ilk uygarlıklar; sırası ile Mezopotamya, Mısır, Ege, Klasik Yunan, Helenistik, Roma, Hint ve sonrasında Çin uygarlıkları incelenmektedir. Bu uygarlıkların temsil ettiği siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel kurumlar ve bunlara ek olarak fikrî gelişmeler de medeniyet tarihi dersinin diğer odak noktalarını oluşturmaktadır. Siyasal ve toplumsal yapı, dinsel inanış ve kurumlar, aile yapısı, ekonomik faaliyetler, bilim, sanat ve felsefe bu derste üzerinde önemle durulan diğer konulardır.
MODERN TÜRKİYE TARİHİ

Ders Kodu

TARH100

Kredi

0

Teorik Saat

2

Pratik Saat

0

AKTS

2
Bu derste, Osmanlı devlet ve toplum yapısı, devletin dağılmasına yol açan etkenler, Osmanlı modernleşmesi; Trablusgarp ve Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı, Mondros Mütarekesi ve Sevr Anlaşması; partiler ve cemiyetler, Mustafa Kemal öncülüğünde ulusal direniş örgütlenmesi ve Kurtuluş Savaşı, Havza ve Amasya Genelgeleri, Kongreler, Misak-ı Milli, TBMM’nin açılışı, isyanlar, düzenli ordunun kuruluşu ve savaşlar; Mudanya Mütarekesi, Lozan Barış Antlaşması; Siyasal alanda devrim, devlet ve toplumun laikleşmesi, saltanatın kaldırılışı, cumhuriyetin ilanı, halifeliğin kaldırılması; 1921 ve 1924 anayasası, anayasal değişiklikler; Şeyh Sait İsyanı; çok partililik deneyimi, hukukta laikleşme ve modernleşme, eğitim ve kültürde millileşme ve laikleşme, Atatürkçülük ve Atatürk’ün 6 ilkesi, Atatürk dönemi Türk dış politikası(1923-1938) konuları işlenir.
ÜNİVERSİTE SEÇMELİ

Ders Kodu

UNIEXX1

Kredi

3

Teorik Saat

3

Pratik Saat

0

AKTS

4
UNIVERSITY ELECTIVE
Üçüncü Dönem
SUMMER TRAINING

Ders Kodu

COMP100

Kredi

0

Teorik Saat

0

Pratik Saat

0

AKTS

4
Bu derste pratik deneyim kazanmak için, BT öğrencileri endüstri eğitimi için en az dört hafta harcarlar. Onları ilgilendiren çeşitli alanlarda çalışırlar. çalışmayı seçebilecekleri alan, içerik yönetim sistemleri / web siteleri tasarlama ve / veya geliştirme, proje yönetimi, yazılım geliştirme, bulut yönetimi, ağ sorun giderme, veritabanı yönetim sistemleri, gömülü sistemler, e-Devlet, e-İş, e-Öğrenme ve İş Zekası. Eğitimin sonunda, katıldığı tüm etkinliklerin raporlarını sunarlar. Ayrıca, öğrendiklerini, yaptıkları hataları ve bu eğitimi yaparken karşılaştıkları zorlukları açıklamak için bir rapor yazarlar.
VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ VE PROGRAMLAMA

Ders Kodu

COMP213

Kredi

4

Teorik Saat

3

Pratik Saat

2

AKTS

7
Bu ders öğrencilere very tabanı ve uygulamalarının tasarımı, uygulaması ve kullanımı konusunda temel bilgileri aktarmayı hedeflemektedir. Öğrenciler Varlık İlişki Diyagramı (ERD), İlişkisel Cebir ve Normalleştirme gibi bir takım teknikler kullanarak veritabanları modelleme konusunda bilgi sahibi olacaklardır. Öğrenciler bu derste ayrıca Yapısal Sorgulama Dili olan SQL dilini öğrenerek veritabanındaki verileri sorgulama, güncelleme ve silmek işlemlerini yerine getirebilecektirler. Ayrıca veritabanı ve yazılım programları arasındaki gerekli bağlantılar ve eğilimlerden haberdar olacaktırlar. Bu dersin sonunda öğrenciler Oracle DBMS Server üzerinde bir ilişkisel veritabanı tasarlama ve uygulama yetisine sahip olacaklardır.
ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA

Ders Kodu

COMP223

Kredi

4

Teorik Saat

3

Pratik Saat

2

AKTS

7
Ders içeriği genel olarak C ve C++ programlama dillerini kullanılarak algoritmaların uygulanmasını içermektedir. Temel algoritma konuları ve yapısal programlama teknikleri ilk olarak ele alınmaktadır. Diziler ve diziler üzerinde arama ve sıralama algoritmaları incelenmekte ve uygulanmaktadır. Veri yapılarının temelini oluşturan diziler ve yapılar, bit düzeyindeki işlemler ile birlikte öğretilmektedir. Ara sınavdan sonra ise dersin ikinci kısmı olarak işaretçiler, fonksiyonlar, dosya işleme ve karakter işlemleri incelenmekte ve bu işlemlere gereksinim duyan algoritmalar uygulanmktadır. Dersin konularına yönelik, özellikle diziler üzerinde arama ve sıralama algoritmalarına ihtiyaç duyan kısa çalışmalar pratik kısımda uygulanmaktadır. Son olarak geliştirilen algoritmaların veya programların karmaşıklık analizi için gerekli olan metodlar öğretilmektedir.
BİLİŞİM SİSTEMLERİ ANALİZİ VE TASARIMI

Ders Kodu

COMP272

Kredi

3

Teorik Saat

3

Pratik Saat

0

AKTS

6
Bu dersin temel amacı öğrencilere Sistem Geliştirme Yaşam Döngüsü (SDLC) ve onun faaliyetleri olan planlama, analiz, tasarım ve uygulama konularını içeren geniş kapsamlı bir anlayış sağlayarak bilgi sistemi geliştirmelerine yardımcı olmaktır. Öğrenciler derste hem yapılandırılmış hem de nesne yönelimli yaklaşımlarla uygulanabilir anahtar modelleme kavramlarını inceleme şansı elde edebilecektir. Öğrenciler ayrıca işletmelerin çeşitli durumlardaki sorunlarını ele alarak yeni veya geliştirilmiş sistemler için gereksinimlerini belirleyebiliyor olacaklar. MS Access, MS Visio ve MS Project gibi uygulama araçları da kullanılarak işletmeler için bir bilişim sistemi projesinin planlama, analiz ve tasarımı gerçekleştirilecektir.
ALAN SEÇMELİSİ

Ders Kodu

COMPXX1

Kredi

3

Teorik Saat

3

Pratik Saat

0

AKTS

6
ALAN SEÇMELİSİ
Dördüncü Dönem
BİTİRME PROJESİ

Ders Kodu

COMP200

Kredi

4

Teorik Saat

2

Pratik Saat

4

AKTS

8
BİTİRME PROJESİ
PYTHON PROGRAMLAMA

Ders Kodu

COMP224

Kredi

3

Teorik Saat

3

Pratik Saat

0

AKTS

6
Bu ders öğrencilere teknoloji sektöründe lider bir programlama dili olan Python hakkında kapsamlı bir anlayış sağlamak için tasarlanmıştır. Ders, öğrencilere yapılandırılmış ancak esnek bir müfredat aracılığıyla temel programlama becerileri kazandırmayı amaçlamaktadır. Öğrenciler, gerçek dünya uygulamalarını simüle eden uygulamalı projelerde yer alırken değişkenler, veri türleri, kontrol yapıları ve işlevler gibi temel konuları ele alacaklardır. Öğrenciler ilerledikçe, verimli ve etkili Python kodu yazma becerisi geliştireceklerdir. Dersi tamamlayarak, öğrenciler programlama becerilerinde pratik deneyim ve güven kazanacak ve onları yazılım geliştirmede ileri çalışmalara veya profesyonel fırsatlara hazırlayacaktır. Dersin tamamlanması, öğrencilerin kapsamlı bir sözlü sunumda sunacakları ve bir rapor olarak sunacakları bir final projesi gerektirir.
ALAN SEÇMELİSİ

Ders Kodu

COMPXX2

Kredi

3

Teorik Saat

3

Pratik Saat

0

AKTS

6
ALAN SEÇMELİSİ
ALAN SEÇMELİSİ

Ders Kodu

COMPXX3

Kredi

3

Teorik Saat

3

Pratik Saat

0

AKTS

6
ALAN SEÇMELİSİ
ÜNİVERSİTE SEÇMELİ

Ders Kodu

UNIEXX2

Kredi

3

Teorik Saat

3

Pratik Saat

0

AKTS

4
UNIVERSITY ELECTIVE

Seçmeli Dersler

MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS

Ders Kodu

ISE363

Kredi

3

Teorik Saat

3

Pratik Saat

0

AKTS

BUSINESS INTELLIGENCE

Ders Kodu

MISY472

Kredi

3

Teorik Saat

3

Pratik Saat

0

AKTS

6
Bu ders “İş Zekası” konusunda süreçler, metodolojiler, altyapılar, veriyi bilgiye döniştirebilen en son uygulamalar ve karar vermeyi destekleyici sistemler üzerine bir giriş sağlar. Aynı zamanda bu ders veri toplama ve veri analizi gibi yönetimi çeşitli alanlarda desteleyici bilgi teknolojisi yaklaşımları sağlar. İş Zekası veri depolama ve sorgulama konularına vakıf olmayı gerektirir. Bu nedenle bu derste hem veritabanı yönetim sistemleri ve veri ambarları hem de mantıksal veri modelleri gözden geçirilecektir. Ayrıca bu derste öğrenciler panoları ve puan kartlarını, kararları destekleyici akıllı sistemler geliştirmek için kullanılan veri/metin/Web madenciliği yöntemleri oluşturmak için kullanılan analitik bileşenleri ve teknolojileri öğreneceklerdir.
ALGORITHMS AND PROGRAMMING

Ders Kodu

VCP271

Kredi

3

Teorik Saat

3

Pratik Saat

0

AKTS

0
Ders içeriği genel olarak C ve C++ programlama dillerini kullanılarak algoritmaların uygulanmasını içermektedir. Temel algoritma konuları ve yapısal programlama teknikleri ilk olarak ele alınmaktadır. Diziler ve diziler üzerinde arama ve sıralama algoritmaları incelenmekte ve uygulanmaktadır. Veri yapılarının temelini oluşturan diziler ve yapılar, bit düzeyindeki işlemler ile birlikte öğretilmektedir. Arasınavdan sonra ise dersin ikinci kısmı olarak işaretçiler, fonksiyonlar, dosya işleme ve karakter işlemleri incelenmekte ve bu işlemlere gereksinim duyan algoritmalar uygulanmktadır. Dersin konularına yönelik, özellikle diziler üzerinde arama ve sıralama algoritmalarına ihtiyaç duyan kısa çalışmalar pratik kısımda uygulanmaktadır. Son olarak geliştirilen algoritmaların veya programların karmaşıklık analizi için gerekli olan metodlar öğretilmektedir.
INFORMATION SYSTEMS ANALYSIS AND DESIGN

Ders Kodu

MISY372

Kredi

3

Teorik Saat

3

Pratik Saat

0

AKTS

ESSENTIALS OF INFORMATION TECHNOLOGY

Ders Kodu

ISE361

Kredi

3

Teorik Saat

3

Pratik Saat

0

AKTS

TC Adaylar

T.C. Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yürütülen sınavlarda başarılı olup tercihleri doğrultusunda üniversitemize kayıt yapmaya hak kazanan ögrenciler, kayıt için gerekli belgeleriyle, tüm Türkiye genelinde bulunan Kayıt ve İrtibat Ofislerimizden veya KKTC’de Tanıtım Müdürlüğümüzden kayıt işlemlerini tamamlayabilirler.

Detaylı Kayıt- Kabul bilgileri için tıklayınız

KKTC Adaylar

KKTC vatandaşı aday öğrenciler ile KKTC’de lise eğitiminin tamamını tamamlamış T.C. vatandaşı öğrencilere yönelik düzenlenen UKÜ Öğrenci Yerleştirme ve Burs Sıralama Sınavı’nda gösterdikleri başarı ve tercih ettikleri programlar doğrultusunda lisans programlarına yerleşirler.

Sınavda başarı gösteren öğrenciler, kayıt işlemlerini KKTC Tanıtım Ofisi’nden yapabilirler.

Lisans programlarımıza başvurularınızı online olarak direkt başvuru portalı üzerinden yapabilirsiniz.  Bilgilerinizi doğru bir şekilde doldurun ve başvuru formunun son sayfasında listelenen tüm gerekli belgeleri yükleyin. 

Gerekli belgeler;

  • Doldurulmuş başvuru formu,
  • Yüksek/İkincil Sertifika veya eşdeğerleri (ör. O/A'Level, WAEC/NECO)
  • İngilizce Dil yeterliliğinin kanıtı: TOEFL (65 IBT) veya IELTS (5.5). Bu belgelere sahip olmayan öğrenciler, kampüse varışlarından sonra UKÜ İngilizce yeterlilik sınavına gireceklerdir,
  • Uluslararası pasaport/doğum belgesinin taranmış kopyası,
  • Eksiksiz doldurulmuş ve imzalanmış UKÜ Kural ve Yönetmelikleri belgesi (online başvuru sırasında indirilebilir).

UKÜ, lisans programlarında pek çok burs ve indirim olanağı sunar.

TC Adaylar

  • Başarıyı özendiren ve ödüllendiren burslar ve daha fazlası için tıklayınız.

KKTC Adaylar

  • Akademik Başarı Bursları ve daha fazlası için tıklayınız.

Uluslararası Adaylar

  • Akademik Başarı Bursları ve daha fazlası için tıklayınız.

Öğrenim Ücretleri her akademik yılın başında belirlenir. UKÜ’ye kayıt yapmaya hak kazanan aday öğrenciler Eğitim Ücreti Hesaplama sistemi doğrultusunda ücretlerini öğrenebilirler.